Zimske vs. letne gume – prednosti in slabosti

Prednosti in slabosti so ogromne. Potrebna je pametna odločitev.

letne gumeV čem je smisel tega, da vsako pomlad in vsako jesen menjamo gume na naših avtomobilih? Zakaj se ne bi celo leto vozili letne gume oziroma, zakaj se ne bi celo leto raje vozili zimske? To bi bilo veliko lažje, kaj ne? Lažje bi mogoče bilo, zagotovo pa to ne bi bilo smiselno in praktično.

Zimske in letne gume – podobne, a bistveno različne!

Menjati letne gume z zimskimi (ter obratno) je smiselno, za to pa obstaja več razlogov:

  1. Letne gume so prilagojene vožnji pri višjih temperaturah, vročemu asfaltu ter višji hitrosti vožnje. To pomeni, da imajo letne gume v vročih, poletnih dneh na cesti boljši oprijem ter zagotavljajo večjo varnost med samo vožnjo.

  2. Letne gume pri temperaturah, nižjih od 8°C, izgubijo večino svojih voznih sposobnosti. To pomeni, da je vožnja z letnimi gumami pri nizkih temperaturah zelo nevarna, saj se gumam podaljša zavorna pot ter se jim zmanjša oprijem na vozišču, prav tako pa so takšne gume manj odzivne.

  3. Letne gume pri temperaturah, ki so nižje od 8°C, otrdijo. To pomeni, da se takrat močno poveča možnost njihovih poškodb. Ali povedano po domače – letne gume bomo, če bomo z njimi vozili v neugodnih vremenskih pogojih (pozimi), uničili bistveno hitreje, kot pa bi jih drugače.

letne gumeMenjati letne gume z zimskimi ima svoje prednosti, ki se jih je smiselno zavedati in jih moramo upoštevati. Zato je prav, da po koncu poletne sezone naše letne gume zamenjamo z zimskimi, saj se bomo le tako vozili varno ter brez skrbi.

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !